Bulgarian English French German Italian Russian

Античен театър Пловдив

antique-theater-1Античният театър на Пловдив е сред най-добре запазените антични театри в света и един от най-ценните паметници на богатото археологическо наследство на древния град.

Откритото зрително пространство — кавея, включва 28 концентрични реда мраморни седалки. Те са разделени от пътека – диазома на два ранга. Във височина двата ранга са прeсечени от тесни радиални стълби, които разделят пространството на трапецовидни сектори — керкиди. Зрителните места обграждат сцената – орестра, която е с форма на подкова и диаметър 26,64 м.

От южната страна на сцената се издига триетажна сценична постройка - скене , украсена с фризове, корнизи и статуи, просечена от три симетрично разположени врати.

Подземен проход със засводен коридор започва от центъра на орхестрата, преминава под сценичната постройка и излиза извън сградата.

Втори засводен проход преминава под централния сектор на високия ранг и свързва кавеята на театъра с Трихълмието. Над него е изградена ложата за почетните лица.

По подобие на театрите по цялата Римска империя, така и на театъра във Филипопол почетните зрителски места са надписвани. Освен за представителите на градската управа, обозначения има за магистрати, приятели на императора и др. Откритите почетни надписи показват, че освен за представления, сградата е използвана и за седалище на тракийското провинциално събрание.

Открити са следи от обезопасителни съоръжения пред първия ред и трите стълбища, които пресичат подиума показват, че вероятно част от зрелищата, които са се провеждали тук са били и борби с животни. 

В края на IV-ти век голяма част от театъра е разрушена — от пожар или заметресение, но благодарение на реставрацията му той е съхранен в днешния си вид.

Поради добрата си акустика, дължаща се на специфичната архитектура, театърът и до днес се използва за концерти, фестивали и обществени прояви, най-известни между които са Оперният фестивал и Джаз феста на Пловдив.

 

Добре дошли в хотела!

welcome

Решен в стила на старата пловдивска градска къща, хотел Алафрангите Ви посреща с очарованието на отдавна отминали времена и превръща престоя ви в неповторимо изживяване...

Настаняване

welcome

Издържан в стила на пловдивска възрожденската къща, хотел Алафрангите умело съчетава усещането за уют и спокойствие с всички удобства на новото време...

Къде сме ние?

location

Хотел-ресторант Алафрангите се намира в центъра на стария град на Пловдив и на минути пеша от центъра на модерния града - еднакво удобен, за туристическа обиколка, бизнес или почивка...

Ресторант

about us

Уникалната обстановка, подбрани ястия и перфектно обслужване, правят ресторант Алафрангите в любимо място, за пловдивчани и гостите на града...

Добре дошли в Пловдив

welcome

Пловдив е най-древният жив град в Европа и шести в света. Повече от 8 000 години, различни древни цивилизации са намирали тук дом, средище и място за развитие на своите култури...

Конферентна зала

welcome

Хотел Алафрангите предоставя чудесни условия за провеждане на бизнес изяви. Конферентната зала е с 40 места и пряка връзка към лоби бара и лятната градина...

top